Zdravě jíme, nevaříme Obsah Úvod

Obsah

Úvod   5

Proč jíst syrovou stravu?          8

Přirozený způsob života znamená být v souladu s kosmickými rytmy a živly      9

Několik zásad dobrého stravování       12

Základní suroviny         15

Obilné vločky   15

Planetární kuchyně Arthura Hermese    16

Celá zrna ke klíčení      17

Luštěniny         17

Zelenina           18

Plané byliny určené k jídlu a  sběr bylin            19

Čerstvé a sušené ovoce           21

Ořechy            21

Semena            21

Panenské oleje a máslo            22

Sůl       22

Ke slazení        22

Mléko a domácí mléčné výrobky         23

Voda   27

Kuchyňské nádobí       28

I. Nápoje.........................................................................32

Ovocné,  zeleninové a bylinkové šťávy, kvašené nápoje          32

Chlorofylový nápoj z mladého ječmene            32

Bylinkové kvašené limonády    35

Bezová kvašená limonáda        35

Bylinkové voňavé vody            38

Rakytníková šťáva       38

Rakytníková limonáda  41

Syrová rakytníková šťáva        41

Rakytníkový bylinkový čaj       42

Zázvorový čaj s rakytníkem     42

Ovocné „čaje“ teplé i vychlazené         42

Šípková šťáva 45

Šťáva z tropického ovoce        46

Rybízový džus, džusy z ostatních bobulovin a plodů     47

Rybízový džus  48

Jablečný mošt  49

II. Mléčné koktejly.........................................................50

Jahodový koktejl s chia semínky          51

Borůvkový koktejl       51

Malinový koktejl          51

Meruňkový koktejl s vločkami 52

Banánový koktejl s kešu oříšky a datlemi         52

Banánový koktejl s chia semínky          52

Jahodový koktejl ze syrovátky 52

III. Jogurtové nápoje - lassi.................................................53

Banánové lassi s chia semínky a rozinkami       54

Banánové lassi s ovesnými vločkami     55

Jahodové lassi s mátou 55

Borůvkové lassi se skořicí        55

Malinové lassi s vločkami         56

Rybízové lassi se slunečnicovými semeny a vločkami    56

Meruňkové lassi           56

Ostružinové lassi s mandlemi    56

Lassi z blum a švestek  57

Příprava domácího jogurtu       57

Jogurt s ovocem a semínky      59

Jogurtová „lučina“        60

IV. Syrové kaše .............................................................61

Kaše zimní       64

Kaše s naklíčeným obilím         64

Kaše letní         64

Kaše s tvarohem a smetanou    65

Křemelina        66

V. Syrové polévky ........................................................ 67

Česnečka mé staré mamy ze slovenských kopanic       68

Cuketová polévka        70

Cuketová polévka bílá 70

Polévka z topinamburu 70

Špenátová polévka      70

Mrkvová polévka        71

Polévka z bílé nebo černé ředkve         71

Bílá polévka zelná        72

Polévka z tuřínu           72

Letní osvěžující polévka (3 porce)        73

Polévka z růžičkové kapusty    73

Mangoldová polévka   73

Mangoldová (špenátová) polévka s rajčaty      74

Hrachová polévka        74

Čočková polévka        75

VI. Konzervace ovoce...................................................75

Syrové marmelády       75

Zavřeniny     76

Sušené ovoce   78

Švestková povidla        79

Hrušková povidla         79

VII. Likéry, vína, octy ................................................. 80

Třešňový likér  80

Likér z trnek    82

Rakytníkový likér         82

Domácí víno     83

Octy    84

Jablečný ocet   84

Kopr v octu     84

Šípkový ocet    85

VIII. Saláty  ..................................................................86

Pampeliškový salát       86

Salát z polníčku            86

Hlávkový salát s ředkvičkami a pórkem           87

Hlávkový salát s rajčaty           87

Šopský salát    88

Okurkový salát s mátou           88

Hlávkový plněný salát aneb „francouzské“ zahradní stolování   88

Hunův korejský salát    89

Strouhaná mrkev s jablky         90

Celer s ořechy  90

Jablka, mrkev, kousek červené řepy    91

Černá nebo bílá ředkev s rajčaty          91

Zeleninová pomazánka 91

IX. Nakličování semen..................................................92

X. Kvašení - fermentace ...............................................94

Klasické kvašené zelí   94

Kvašená zelenina – pickles       96

Fermentovaný zázvor   98

Kvašená zelenina s luštěninami             98

Rostlinná másla            100

Slunečnicová pomazánka „majonéza“   100

Jogurtová omáčka        100

Bylinková sůl    101

XI. Polosyrová jídla.....................................................101

Polosyrová „rizota“      101

Rýže se sušenými rajčaty a naklíčeným mungem (2 porce)       102

Pohanka          102

Pohanka se zelím         103

Rýže se špenátem        103

Jáhly s čerstvými rajčaty           104

Těstoviny         104

Rajčatová omáčka       105

Těstoviny s pestem a rajčaty    105

Bazalkové pesto          105

„Polosyrové“ polévky  106

Boršč   106

Krkonošské kyselo      106

Placky a palačinky       107

Francouzské galletes    108

Fermentované palačinky dosy  109

Turecké placky            110

Žitný kváskový chléb   112

Jak pečeme kulatý bochník v peci        115

Co na svačinu a na cesty          116

Mamaliga         117

Sladkost z kakaových bobů     119